Menu

Italský minibyt s rozlohou 35 m² inspirovaný lodní kajutou

Inspirace 14. 7. 2020
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Dobře se vyspat – to si přál nový majitel jednopokojového bytu, v němž chyběl samostatný prostor pro ložnici. Aby architekti zvládli centrální místnost oddělit od plánované zóny spánku, museli celý interiér s rozlohou pouhých 35 m² přeorganizovat. Po vzoru efektivně zařízených lodních kajut detailně promysleli každý koutek a nakonec nechali na míru vyrobit multifunkční stěnu, která za sebou skrývá hned dva samostatné spací koutky.

Z tohohle interiéru mořskou nemoc nechytíte.

Do renovace bytu se na výzvu nového majitele pustilo v roce 2017 architektonické studio LLABB. Byt s dispozicemi 1+kk architekti pojmenovali projekt Riviera Cabin. Nachází se totiž v italském přístavním městě La Spezia, které spadá do turisticky oblíbené oblasti Italské riviéry. Námořnická tradice má v regionu hluboké kořeny a místní jsou na dědictví minulosti stále pyšní. Historie se tu otiskla nejen do názvu projektu, ale také do výběru barev, materiálů i uspořádání bytu.

Už jste slyšeli o nejmenším bytu Itálie?

Námořnická inspirace v bytě od A do Z

Světlé barvy a oblé tvary a vznikne interiér měkký jako pozdní italské odpoledne.

Inspirace pro volbu barev je evidentní na první pohled. Bytu vévodí pastelová modř, a to jak na stěnách, tak na doplňcích. Přístavní atmosféra města a neustálá přítomnost nejrůznějších plavidel v okolí ovlivnila architekty i v otázce promýšlení uspořádání bytu: „Optimalizované úložné prostory v interiéru plachetnic a malé rozměry takových prostor se staly inspirací pro koncept tohoto projektu,“ vysvětlují svůj záměr.

Překližka je vlastně vyrobená z mahagonu. Nevypadá to tak, že?

Do třetice se námořnický motiv promítl také do volby materiálu, z něhož nechali architekti do interiéru zakázkově vyrobit atypickou nábytkovou stěnu ze speciální Okoumé překližky. Dřevo exotického stromu Okoumé, tedy světlého druhu mahagonu, se velmi často používá v interiérech lodí pro svou schopnost skvěle odolávat vodě, vlhkosti a plísním.

Multifunkční stěna jako originální řešení

I v 1+kk může být dostatek soukromí pro klidný spánek.

Tuto multifunkční stěnu architekti použili na podélné přepažení interiéru. Předěl se táhne od vchodových dveří u přední stěny bytu až po jeho zadní obvodovou zeď. Jasně tak definuje společenský prostor i soukromou část garsonky určenou pro spánek.

Dvě ložnice v jednom minibytě

V téhle ložnici se budete kolébat na vlnách spánku.

Za stěnu se vešly úložné prostory, technická místnost i dvě samostatné ložnice, které dohromady nabízejí čtyři plnohodnotná lůžka. Architekti se snažili, aby stěna svým designem nenarušovala vyznění protilehlého obýváku, jídelny a kuchyně. Zvolili proto nenápadné bezúchytkové otevírání.

Nízký strop jako v kajutě. Ideální pokoj pro hosty.

Do hlavní ložnice se vstupuje vestavěnými dvoukřídlými dveřmi. Prostor nabízí manželskou postel, vestavěné police a skrytý šatník. Dřevěné žebrování lemující stěnu a strop fungují jako designový prvek opět odkazující na lokální námořnickou historii.

Nad hlavní ložnicí se nachází druhý prostor na spaní, který nabízí další manželské dvojlůžko. Hostinský pokoj je přístupný po několika schůdcích a nemá plnou výšku stropu. Na příležitostné přespávání návštěvníků ale stačí výborně.

Rekonstrukci garsonky by pokryl nezajištěný meziúvěr. Podívejte!

Chci vědět víc...
Rekonstrukci garsonky by pokryl nezajištěný meziúvěr. Podívejte!

Technická místnost, botník i knihovna v jednom

Prostor za stěnou je u vchodové části bytu mělčí. Ukrývá se tu technické zázemí s jističi, botník a úložné prostory pro sezónní oblečení. Pevnou součástí přepážky jsou i vestavěné police, kde se krásně vyjímají dekorace a knihy.

I na vzpomínky z cest se tady najde místo.

Skvěle sladěný kuchyňský kout

Co se tady asi nejčastěji vaří? Nejspíš ryby.

Centrální zóna bytu propojuje obývací kout s jídelním stolem a plně vybavenou kuchyňskou linkou, která je vyrobená ze stejného materiálu a v ladících odstínech jako přepážka. V bytě nechybí poměrně prostorná koupelna s walk-in sprchovým koutem, toaletou a pračkou.

Silvie s rodinnou opustili centrum Prahy a rozhodli se žít na venkově. Přečtěte si jejich příběh.

Foto: Anna Positano

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál