Menu

Klára a Tomáš v domku na vesnici

Jak bydlím já 5. 3. 2020
Autor: Pavlína Jelínková , Autorka se slabostí pro udržitelná řešení, upcyklaci a DIY

Asi před pěti lety se Klára a Tomáš nastěhovali do rozestavěné novostavby na středočeské vesnici. Do vesnice, ze které Klára dokonce pochází, se za ní přistěhoval Tomáš, který se považuje za rodilého Pražáka a prakticky vyrostl v paneláku. Postupně společnými silami domek dostavěli přesně podle svých představ. Klára mezitím stihla vystudovat interiérový design a také se jim narodila dcera. A všechno se do podoby jejich domova samozřejmě podepsalo.

Tomuhle interiéru vládne dřevo a světlé barvy.

Dříví do lesa…

… tak to tady rozhodně nikdo nenosí.

V přízemí domečku najdeme velkou kuchyň s obývákem, která je srdcem zdejšího života. Velkou část nábytku vyráběl oblíbený truhlář, některé kousky jsou renovované poklady z půd, nalezené věci a také dary přátel. Tenhle ponk například vůbec neměl stát uprostřed kuchyně. Když ho ale přivezli, Klára se na něj tak těšila, že nechtěla čekat, až s ním někdo Tomášovi přijde pomoct. Dvojice ho tedy skrz balkonové dveře odstěhovala na chlupatém koberečku alespoň doprostřed kuchyně. No a pak zjistili, že se jim takhle vlastně líbí víc. Takže kuchyň získala vlastní ostrov uprostřed.

Nehodí se vám náhodou barový pult víc než stůl? 

Při takové rekonstrukci se vám něco bokem bude hodit

Chci vědět víc...
Při takové rekonstrukci se vám něco bokem bude hodit

V rámu

Zarámovanou rodinnou galerii najdeme snad v každé místnosti. A každý rok se aktualizuje.

Obývák je propojený s kuchyní a francouzské okno z něj vede přímo do malé zahrady s vlastním vinohradem, který teď kvůli nedostatku času leží ladem. Masivní restaurované houpací křeslo, o kterém sní snad každá hlava rodiny, dostal Tomáš od Kláry k narozeninám. Truhla, která tu výborně nahradila konferenční stolek, je právě jeden z pokladů objevených na půdě.

Anča a Petr to měli podobné, taky našli svoji cestu z města.

Místo zábradlí na schodech do patra toužila dvojice po rybářských sítích. Ale příchod dítěte občas člověku otřese prioritami.

Podkroví pro bujnou dětskou fantazii

Závěsy tady mají i střešní okna.

Podkrovní dětský pokojíček je plný barev a inspirace. Originální dřevěnou postel se střechou/nebesy vyráběl malé Stelle její děda. Je navržená přesně tak, aby zapadla pod zkosený strop a poskytovala dost bezpečí pro spánek i prostor ke schovávačkám. Kuchyňku v nohách postele zase navrhla a vyrobila Klára.

Lesní zastavení

V takové ložnici určitě každý usne jako pařez.

Harmonická ložnice bez zbytečných rušivých elementů je skvělé místo k odpočinku. Rám postele vyráběl opět truhlář. Nezaměnitelný dřevěný rukopis, který prostupuje celým domem, je čitelný i tady v ložnici. Noční stolky vyrobené z pařezů skvěle doplňují tlumené barvy.

Nalezená vana nedělá koupelně ostudu

Cihlové obložení, dřevo a vana na orlích nohách, hotové Fin de siècle!

Koupelna v podkroví je snová. Vanu našli Tomáš s Klárou pohozenou venku. Plánovali k ní pořídit stojanovou baterii, její vysoká cena nakonec jejich rozhodnutí zvrátila a baterie je tu zapuštěná do betonového sloupku, který v každé koupelně určitě nenajdete.

A samozřejmě ani v koupelně nechybí rámy!

Vojtěch a Michaela si v Brně také plní sny o vlastním domově. Podívejte!

Foto: Redakce

Pavlína Jelínková

Pavlína Jelínková, Autorka se slabostí pro udržitelná řešení, upcyklaci a DIY

Jsem městský člověk, který se cítí dobře obklopený zelení. Věřím, že harmonický a funkční interiér se dá vykouzlit za minimum peněz. Baví mě vdechovat odepsaným věcem druhý život a vracet je do oběhu. Inspirují mě lidé, kteří se nebojí „šlapat přes čáru“.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál