Menu

Na dřevo: nádobí z přírodních materiálů a jak se o něj starat

Inspirace 18. 11. 2020
Autor: Izabela Nováková , Má ráda městskou architekturu a pivo stejně jako osobité lidi a byty.

Pokukujete po nové trendy výbavě do kuchyně? Zkuste sáhnout po udržitelnější variantě, než je keramika a porcelán. Nádobí z přírodních materiálů zažívá renesanci. Talíře, misky i příbory ze dřeva jsou krásné na pohled, vydrží vám věčnost a při pádu na podlahu se nerozbijí na tisíce střípků.

Zatímco ve skandinávských zemích má dřevěné nádobí na stolech své místo už léta, v českých kuchyních jsme se donedávna mohli setkat leda tak s vařečkou, prkénkem nebo válečkem. Důvodů, proč pustit přírodní materiály do kuchyně, je přitom hned několik.

6 důvodů, proč říct dřevu v kuchyni ano

  • Bakterie a mikroby nechce mít v kuchyni nikdo z nás. Dřevo je materiál organický a díky tomu přirozeně antibakteriální. A například plastová prkénka jsou doslova líhní nejrůznějších bakterií a mikrobů.
  • Nádobí z přírodních materiálů je odolné a radost vám bude dělat pěknou řádku let.
  • Nezůstanou na něm rýhy po nožích a jen tak se vám nerozbije.
  • Jídlo servírované na dřevěném nádobí nepřijde ani o špetku ze své chuti, živin nebo vitamínů.
  • Dřevěné nádobí nenasává ani neuvolňuje žádné pachy.
  • Jíme i očima. A nádobí z přírodních materiálů je designovka, ze které je radost jíst.

A abyste do dřevěného nádobí měli co servírovat, vyzkoušejte si letos vyrobit třeba domácí pickles.

Nádobí z bambusu i kokosového ořechu

Tradičně se přírodní nádobí vyrábělo v Čechách z odolných dřevin, jako je buk, ořešák nebo švestka. Na druhé straně zeměkoule se naproti tomu odjakživa používalo nádobí z bambusu nebo kokosových ořechů. A tyhle dvě varianty jsou vůči přírodě ještě šetrnější. Zatímco dub do své plné síly roste třeba 50 let, bambusu to trvá okolo 5 let. Kokosové nádobí je zase skvělá varianta pro milovníky zero-waste. Misky, talíře i příbory se totiž vyrábějí ze skořápek, které by jinak skončily na smetišti jako vedlejší produkt výroby kokosového mléka či oleje.

S úvěrem bez zajištění si k novému nádobí snadno pořídíte i padnoucí kuchyni.

Chci vědět víc...
S úvěrem bez zajištění si k novému nádobí snadno pořídíte i padnoucí kuchyni.

Jak se o něj starat

Na rozdíl od porcelánu a keramiky dřevo potřebuje krapet jinačí péči. Přestože je to materiál odolný, potřebuje čas od času ošetřit olejem. Je to ale docela jednoduché. Stačí si vzít k ruce jakýkoliv za studena lisovaný rostlinný olej, ideální je například ten kokosový, nádobí jím důkladně promazat a nechat proschnout 24 hodin. Pravidelná olejová péče nádobí prodlouží životnost, zvýší odolnost vůči bakteriím a navrátí mu lesk. Olejovou proceduru talířům a miskám dopřejte alespoň jednou měsíčně.

Dřevěnému nádobí to nejlépe bude slušet v dřevostavbě. Tyhle od LeapHome stojí za všimnutí.

A co naopak nedělat?

Dřevěné nádobí nedávejte do myčky ani mikrovlnky. Stejně tak se mu nelíbí dlouhý pobyt ve vodě nebo v lednici. Nádobí také umývejte pod tekoucí vodou a ideálně eko přípravky. Po umytí ho osušte utěrkou a odložte na odkapávač tak, aby k němu šel vzduch ze všech stran. Když si těchto pár pravidel osvojíte, bude vám nádobí z přírodních materiálů dělat radost klidně i desetiletí a stále bude vypadat jako nové.

Veškeré komponenty pro stavbu dřevostavby musel Jirka na uzavřený pozemek dostávat jeřábem. Zajímá vás, jak to dopadlo?

Zdroj: pikrepo.com

Izabela Nováková

Izabela Nováková, Má ráda městskou architekturu a pivo stejně jako osobité lidi a byty.

Žiju vším tvořivým, od designu, módy až po psaní. Baví mě městská architektura, lidské příběhy i jen tak koukat na svět kolem sebe a upíjet u toho své oblíbené pivo. Mám ráda osobité interiéry, které jsou dokonalým odrazem lidí, kteří v nich žijí.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál