Menu

Z hudební učebny vytvořili moderní minibyt s rozlohou 17,6 m²

Inspirace 14. 4. 2020
Autor: Klára Beščecová , Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Kolik metrů čtverečních si dokážete představit jako stále ještě přijatelné minimum pro trvalé bydlení? Vejdou se podle vás všechny obytné zóny na méně než 30 m²? Nebo dokonce do prostoru s rozlohou pod 20 m²? Architekti ze studia A Little Design dokazují, že to není nemožné!

I v takhle malém bytě se mysl může rozlétnout pěkně daleko.

Právě na tento ateliér se v posledních několika letech obrací stále více klientů se zadáním na vyprojektování návrhů malometrážních bytů, jejichž podlahová plocha má kolem zmíněných 20 m², nebo i méně. Mezi tyto projekty se zařadila i rekonstrukce původně nebytového prostoru z roku 2018.

Sníte o podobném minibytě? Pomůžeme vám s financováním.

Chci vědět víc...
Sníte o podobném minibytě? Pomůžeme vám s financováním.

Ideální zázemí pro člověka, který je hodně na cestách.

Bydlení v centru jako hlavní kritérium

Na studio A Little Design se před dvěma lety obrátila mladá a pracovně hodně vytížená žena, která velice často vyjíždí na dlouhodobé pracovní cesty do zahraničí, kde tráví spoustu času. Pro návraty zpět si v domovské Tchaj-peji vysnila vlastní zázemí. Jedinou její podmínkou bylo umístění bytu v centru města, aby ušetřila maximum času na dojíždění a přesuny po městě.

Minimalistické a precizní.

Návrh minibytu vyžadoval pomoc architektů

Ve striktně omezené lokalitě ji nejvíc zaujal nebytový prostor, který předchozí majitel používal jako učebnu pro výuku hry na piano. Studio proto nebylo okamžitě obyvatelné a potřebovalo zásah zkušených architektů.

Původní umývárna byla v rámci omezeného prostoru příliš velká, kuchyně naopak natolik stísněná, že se do ní nevešla ani lednice. Chyběl také úložný prostor nebo místo, kam by se dala na přání nové majitelky umístit dvoulůžková postel.

Čisté linie a prostor pro vanu i květiny. To byste v minibytě asi nečekali…

Vysoké stropy prokázaly bytu výbornou službu

Architektům hrály do karet vysoké stropy. V oblasti spací zóny, kuchyně a koupelny mají 3 metry a v hlavní obytné části dosahují až 3,4 metru. Naopak omezujícím prvkem bytu byl betonový nosník mezi koupelnou a obývákem, s nímž nešlo hnout. Horizontální i vertikální členění bytu se tím pro architekty trošku zkomplikovalo, ale na výsledku to není poznat.

Překážky i netušené možnosti daly vzniknout prostoru plnému paradoxů.

Šaráda s obytnými zónami

Nejprve architekti prohodili polohu kuchyně a koupelny. Paralelní neprůchozí kuchyň propojili se vstupní chodbou, aby se do místnosti vešly objemnější spotřebiče, jako je pračka a lednice. Nechybí ani varná deska, slušná pracovní plocha a hromada polic i skříněk. Uzavíratelné skříňky pro skladování méně využívaných zásob a náčiní vysunuli až úplně ke stropu. Otevřené police zvolili pro stěny přímo nad i pod linkou, aby tolik nezatěžovaly úzký prostor.

Dřevo dodává prostoru tu správnou jiskru.

Koupelna potřebovala okno i zrcadla

Nová koupelna získala díky změně umístění okno. Lepší odvětrávání vzdušné vlhkosti, která se v koupelnách tvoří, i denní světlo za to stály. Větší metráž místnosti také umožnila instalaci vany. Za posuvnou zrcadlovou stěnu architekti schovali další úložiště.

Tchaj-pej je město mnoha splněných snů, podívejte! 

Rozsáhlá zrcadlová plocha navíc znatelně násobí prosvětlení interiéru koupelny.

Klidová zóna v podobě relaxačního koutku

Obývací zónou je útulný odpočinkový koutek s vestavěným sofa, které se dá příležitostně použít jako postel pro hosta. Pod sofa se skrývá další úložiště a naproti se nabízí skládací stolek tvořený dvěma oddělenými částmi. Využití si najde jako pracovní i jídelní plocha.

V takhle malém bytě je kvalita vzduchu opravdu důležitá. Víte, jak poznáte, že dýcháte kvalitní vzduch? 

Vešel se sem i výhled na basketbalové hřiště.

Minimalismus v maximální míře

Předěl mezi obývákem, koupelnou a schodištěm do mezipatra tvoří zvýšená platforma s výsuvným úložným prostorem. Podél vstupu do koupelny má majitelka knihovnu v podobě integrovaných polic.

Interiérový design se drží minimalismu v otázce zařizovacích předmětů i barev a materiálů. Architekti tu logicky sáhli po bílé barvě v kombinaci se světlým dřevem a neutrálními šedými akcenty.

Manželská postel musela být

Schodiště obsahuje další skrytá úložiště. Pod ním se nachází vestavěná lednice, řada šuplíků a skříněk. Mezanin slouží majitelce jako ložnice. Většinu místa tu zabírá manželská postel doplněná o poličku suplující stolek i místo pro odkládání drobností.

Sourozenci Marek a Robert rekonstruovali zděděný byt, a na co sáhli, to se kazilo. Nakonec to zvládli do 200 000 Kč. Přečtěte si jejich příběh.

Foto: Hey! Cheese

Klára Beščecová

Klára Beščecová, Historička se slabostí pro moderní architekturu a design.

Vystudovala jsem soudobé dějiny, poté jsem se odstěhovala do menšího klidného městečka uprostřed krásné přírody, kde se věnuji psaní článků o moderní architektuře, designových trendech a zajímavostech, které upoutaly mou pozornost. Sama jsem dříve bydlela v několika podnájmech, možná právě proto si u interiérů velice cením nápaditosti, originality a vzdušných místností plných denního světla.

Líbil se vám článek? Tak ho pošlete dál